Hoppa till huvudinnehåll
Brådskande bolåneärende?

Har du skickat in bolåneansökan och behöver hjälp snabbt så kan du ringa oss för att få ditt ärende prioriterat! Ring oss på 0770 - 221 222

Man i vardagsrum som fotograferar tavlor

Amorteringskrav – här är allt du behöver veta

Till alla inlägg

Uppdaterad

Publicerad


Det kan vara svårt att förstå sig på amortering och lagarna som förändrats de senaste åren. Många tycker att amorteringskraven känns som en djungel, och det blir inte lättare när spelreglerna ändras titt som tätt. Vi förklarar hur amorteringskraven för bostadslån ser ut idag, nu när de nya lagarna trätt i kraft.

Allt du behöver veta om amortering och amorteringskrav när du tar ett bolån.

Vad är amortering?

Att amortera innebär att man betalar av sin skuld. Till skillnad från ränta där du betalar för själva lånet är amorteringen det belopp du betalar för att minska ditt lån. Tidigare har det funnits större möjligheter att ta amorteringsfria lån, vilket innebär att du endast betalar ränta och därmed inte betalar av något av själva skulden.

Varför skärptes amorteringskraven?

När du tar ett bostadslån vill bankerna såklart att du ska betala tillbaka lånet (amorterar) och inte bara betala ränta. Hushållens skulder har stigit mer och mer och blivit orimligt stora i förhållande till inkomsterna. I kombination med att bostadspriserna har skenat iväg de senaste åren, är detta något som kan vara väldigt oroväckande för Sveriges ekonomi.

Anledningen till skärpta amorteringskrav är just hushållens stigande skulder som leder att landets ekonomi blir mer sårbar. För att undvika ytterligare påfrestningar skärptes amorteringskraven 2018, efter önskemål från FI, Finansinspektionen. Det nya kravet innebär att du som tar ett nytt lån som överstiger 4,5 gånger din bruttoinkomst, får amortera mer. Då måste du utöver det tidigare amorteringskravet betala 1 procentenhet extra av bolånet varje år.

Amorteringskrav 2021

Alla nya bolån med en belåningsgrad över 50 procent måste amorteras.
Bolån över 50-70 procent ska amorteras med minst 1 procent av den totala skulden varje år.
Bolån över 70-85 procent ska amorteras med minst 2 procent av den totala skulden varje år.
Om du tar nytt bolån och lånar 4,5 gånger över din bruttoårsinkomst behöver du amortera ytterligare 1 procent, till dess att lånet underskrider 4,5 gånger din bruttoinkomst.*
*Ny regel som infördes 2018.

Vem blir drabbad av de amorteringskrav som ändrades 2018?

Generellt så är det yngre personer som bor i storstäder, framför allt de som är nya på bostadsmarknaden. Ensamstående påverkas mer än sambor och även unga par som inte ägt sin bostad så länge och behöver flytta till villa eller större lägenhet när familjen blir större. Föräldraledighet och arbetstidsförkortning innebär ofta att inkomsterna inte räcker för att hamna på rätt sida av lånetaket.

Hur vet du om du drabbas?

Du drabbas endast av de senaste amorteringskraven om ditt bolån tecknades efter den första mars 2018. För att ta reda på om amorteringskravet påverkar dig beräknar du din skuldkvot på ditt kommande lån:

Ditt totala bolån / Din totala årsinkomst (innan skatt).
Är skuldkvoten större än 450 procent innebär det att du måste amortera 1 procent ytterligare.

Hur kan du påverka framtida lån?

När du ska ta ett nytt bolån är det viktigt att du jämför bankernas erbjudanden för att få så bra lånevillkor som möjligt. Det kan vi på Lånekoll hjälpa till med – helt kostnadsfritt. Vi samarbetar med över 30 banker och kan därför snabbt och enkelt förmedla lån med marknadens bästa ränta. Det enda du behöver göra är att fylla i belopp och lånetyp här, så återkommer vi med svar inom 24 h.

Är det något du har funderingar över eller något som känns oklart, tveka inte på att kontakta oss så berättar vi mer.


Pontus är Lånekolls privatekonom. Pontus är grundare, VD i Lånekoll och har mångårig erfarenhet av privatekonomisk rådgivning till konsumenter inom bank- och finansbranschen.

Mer från bloggen