Det finns väldigt många olika kreditkort och ofta kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. Lånekoll går igenom de viktigaste punkterna samt vad du ska tänka på och fundera igenom innan du väljer ditt kreditkort.
Kreditkort och betalkort - så fungerar det
Ett kreditkort är en variant av kontokort, där kortutställaren istället för att dra köpbeloppet från pengar du redan har, ger dig beloppet på kredit – och kliver in som en sorts mellanhand. Vid slutet av varje månad får du sedan en sammanställning på de krediter du är skyldig banken, och väljer att betala tillbaka hela beloppet alternativt dela upp återbetalningen, men får då så småningom betala ränta på de belopp som du inte betalar. För de allra flesta kreditkort finns en övre kreditgräns för hur mycket du kan köpa för varje månad, vilket syftar till att skydda mot överkonsumtion. Vissa kontokort tillåter inte dela upp köpet under en återbetalningstid utan kräver att du betalar hela utnyttjade kreditbeloppet efter den räntefria perioden, dessa kort kallas betalkort.
Den vanligaste korttypen av kortbetalningar är bankkort s.k. debetkort s.k. pay-now , dessa kortbetalningar belastar ditt bankkonto direkt och med dessa kort erhålls oftast inga förmåner. Betalkort går ofta utomlands under namnen travel och entertainmentkort är ofta förekommande som företagskort medans kreditkort används i större utsträckning av konsumenter. Kreditkort och betalkort kombinerar möjligheten för kreditfria köp, bonus, rabatter, försäkringsskydd och då det tillförs nya kort på marknaden löpande tillsammans med ändrade villkor är det effektivt att se över vilka alternativ som finns.
Vilka kreditkortsutgivare finns det?
De vanligaste kreditkortsutgivarna är Mastercard, Visa och American Express, Diners Club och Eurocard. Det mest kända betalkortet som blivit känt för bäst bonusprogram och mest lockande kort är American Express. Med dessa kort skall beloppet i sin helhet betalas in varje månad i efterskott. Både Mastercard och VISA ger idag ut debetkort, kreditkort och betalkort genom flera olika samarbetspartners.
Vilket kreditkort eller betalkort ska jag ha?
Det finns många alternativ av kreditkort och ofta är det svårt att veta vilket kreditkort eller betalkort som passar ditt behov bäst. Lånekoll går igenom de viktigaste punkterna samt vad du ska tänka på och fundera igenom innan du väljer ditt kreditkort som passar ditt syfte och därefter finna kortet som ger dig mest värde för pengarna och därmed mest poäng eller bonus. Det är viktigt att ha full koll om kreditkortet eller betalkortet som man har är bra, vilken ränta betalar man för utnyttjad kredit och vilka förmåner såsom rabatter, bonus eller återbäring som man erhåller.
Varför ska jag ha ett kreditkort eller betalkort?
Fördelen med att ha ett kreditkort är många, men den huvudsakliga är om du plötsligt skulle drabbas av oförutsedda utgifter så står du inte utan pengar på kontot. Du kanske måste åka på en dyr resa om någon anhörig insjuknar. Du kanske blir hastigt sjuk själv och måste köpa dyra mediciner. Ditt hem kanske blir obeboeligt och du måste checka in på ett hotell under några veckor. Men det behöver inte bara vara eventualiteten av oförutsedda utgifter som gör att du skaffar ett kreditkort; ibland kan det bara vara bekvämt att ha möjligheten och tryggheten med att kunna göra ett spontaninköp, för att sedan kunna göra avvägningar och omprioriteringar i efterhand – istället för att göra dem före köpet. Historiskt har många sparat ihop till resor och kapitalvaror, idag är det vanligt att först resa iväg och fånga nuet och därefter betala av krediten. Det kan därför vara viktigt att se över villkoren så man inte betalar onödigt höga räntor.
Vad finns det för alternativ till kreditkort eller betalkort?
Innan du skaffar ett kreditkort bör du fråga dig om det verkligen är det du behöver. Ett alternativ till kreditkort skulle istället kunna vara ett privatlån, vilket vi på Lånekoll givetvis kan förhandla fram åt dig. Fördelen med ett privatlån är att du vet exakt hur mycket pengar du ligger ute med, vilket ger din privatekonomi en helt annan förutsägbarhet. Du får också en fast avbetalningsplan från långivaren vilket återigen minskar risken för att du ska ta dig vatten över huvudet och överkonsumera. Nackdelen med ett privatlån är att hela beloppet är räntebelagt, så du kommer inte undan räntorna.
Med ett kreditkort betalar du förvisso en årsavgift, men du behöver inte betala ränta under den räntefria perioden, vanligaste den första månaden men ibland upp till 60 dagar, och dessutom får du i många fall poäng och bonus som kan omvandlas till andra förmåner för dina köp. Det finns även online krediter som Lånekoll kan erbjuda via våra samarbetspartners och då fungerar det som ett virtuellt kreditkort som du utnyttjar när det passar dig. Detta är ett förhållandevis nytt koncept som vi gärna vill lyfta fram för att slippa söka hos andra leverantörer. Kontakta oss så berättar vi gärna mer om detta.
Andra fördelar med kreditkort eller betalkort
Utöver det vi tidigare nämnt kring räntefri återbetalning, poängsamlande, bonus och hög flexibilitet ingår ofta försäkringar – gällande din resa och personliga hälsa i form av olycksfallsförsäkringar – och avbeställningsskydd när du köper resor med ditt kreditkort. Andra förmåner som bankerna ger kan vara en VIP-behandling i form av tillgång till förtur av biljetter till evenemang, eller andra erbjudanden i form av rabatter och presentkort. De många konsumentvänliga fördelarna gör att privatpersoner i större utsträckning föredrar kreditkort framför privatlån. Mindre belopp under 50 000 kr brukar ofta resultera i kreditkort istället för privatlån.
Nedan är några punkter som vi anser att du behöver ha koll på
-
Aviavgift -
Årsavgift -
Årsränta -
Effektiv ränta -
Räntefria dagar -
Valutaväxlingsavgift -
Uttagsavgift(inrikes) -
Uttagsavgift(utrikes) -
Kreditgräns -
Avbeställningsskydd -
Bagageförsening -
Försenat flyg -
Dödsfall -
Concierge -
Lounge -
Bonussystem -
Övriga mervärde -
Kreditkostnad -
Rabatter
Vanliga frågor och svar om kreditkort
Ett kreditkort ger dig möjligheten att köpa saker på kredit, istället för att betala med pengar som du redan har. Så istället för att det är du som betalar vid köptillfället är det kreditgivaren som gör det, åt dig. Sedan skickar kreditgivaren ut en faktura vid slutet av varje månad, där den sammanställer alla köp som du har gjort med kortet, och vad du är skyldig. Om du betalar alla dina skulder på direkten slipper du ofta betala ränta.
Olika kreditkort är utformade för olika livsstilar och ekonomiska situationer. Vissa värderar bonusar mer än kort utan avgifter till exempel. Det bästa kreditkortet för dig kanske inte är bäst för någon annan.
Nej, alla kreditkort har inte bonus. Vissa har inga avgifter istället. Genom att jämföra kreditkort så kommer du hitta ett kreditkort som passar dig bäst.
Genom att ta ut aviserings- eller administrationsavgifter, och ibland även en årsavgift. Det kan också tillkomma en valutapåslagsavgift när du tar ut pengar utomlands, eller handlar i utlandet.
Baserat på ditt konsumtionsbeteende så passar olika kreditkort just dig bäst.
Om du använder kortet utomlands så lägger de flesta kreditkortsutgivare på en avgift mellan 1–3 % för att du handlar i en annan valuta. För dig som reser mycket så är detta en onödig kostnad.
Lånekoll är en fristående låneförmedlare som verkar på den nordiska marknaden. Vi hjälper dig med att upphandla bolån och privatlån. Lånekoll hjälper dig som ska ta ett nytt lån, konkurrensutsätta dina befintliga lån samt samla ihop lån. Alltid med målsättning om hitta bästa upplägget för dig samt förbättra och sänka dina räntekostnader.