Det kommer en dag då barnen vill stå på egna ben, och jakten på första bostaden kräver mångårig planering. Den börjar när barnen är små. Flytta hemifrån i korthet.
- Barnsparande
- Bosparande
- Bostadskö
- Studentbostad
Barnsparande
Det är aldrig för tidigt att börja spara. Börja nu direkt, så behöver du inte ångra sig att du drog ut på det. Regelbundenheten och effekten av ränta-på-ränta gör att även ett litet månatligt sparande kan växa till ett hyggligt belopp på 15-20 år. Det här kan bli ovärderligt när barnet ska ut i världen. Med ett hyggligt kapital i ryggen ökar möjligheterna att förverkliga drömmen om en egen lägenhet. Kom ihåg att man inte behöver ha hela köpesumman på banken när man ska köpa en lägenhet, utan det räcker med en kontantinsats. Det har du goda chanser att spara ihop till under barnets uppväxt.
Bosparande
Det går utmärkt att kombinera barnsparandet med ett bosparande. Bosparandet ger barnet dels ett sparkapital, dels en plats i den tillhörande bostadskön. Den köplatsen kan öppna dörren till ett eget boende när det är dags. För att få maximal poäng i bosparandet brukar det krävas att man sparar en viss summa varje månad. När du har uppfyllt det kravet kan du välja att spara resten av månadsbeloppet i andra sparformer, om du bedömer att de kan ge bättre avkastning, eller helt enkelt för att inte lägga alla ägg i samma korg. I storstädernas centrala delar är arton års sparande ofta inte tillräckligt för att öppna upp en lägenhetsdörr. Men på mindre orter, eller i storstädernas ytterområden, kan det räcka till ett eget förstahandskontrakt. Och när man väl är inne på bostadsmarknaden finns det helt andra möjligheter för en fortsatt ”bostadskarriär”.
Hyra eller köpa bostad?
Innan man väljer hyresrätt ska man komma ihåg en sak: Att äga sitt boende har varit rena pengamaskinen under de senaste tjugo åren. I storstadsregionerna har många människor blivit miljonärer genom att äta och sova. Man är förstås inte alltid i ett läge där man kan ta ett bolån och köpa en bostad, och hyresrätter har sina fördelar. Men om du har möjligheten att köpa en lägenhet, bör du i alla fall överväga det. Tio eller tjugo år senare kan privatekonomin se väldigt annorlunda ut för den som har hyrt respektive ägt sitt boende. Det som krävs för att kunna köpa en lägenhet är i första hand en fast inkomst. Notera att det vi säger här är menat som ren information. Vi kan inte ge någon rådgivning för det enskilda fallet, det finns alldeles för många aspekter i de här frågorna. Ett gott råd är i alla fall att vara ordentligt påläst.
Kommunala bostadskön
Om det finns en kommunal kö som du kan ställa sina barn i, ska du förstås göra det. Det kostar ingenting, men kan bli guld värt. Vissa byggbolag och stora hyresvärdar har egna köer. Ibland är det gratis att stå i kö, ibland kostar det en slant varje år. Är det värt det? Det är svårt att bedöma. Det får bli en uppskattning från fall till fall. Vad kostar det? Vad har hyresvärden för bostadsbestånd? Kommer barnet vara kvar i stan när det blir dags att flytta hemifrån? Kommer ni ha möjlighet att köpa en lägenhet på en gång?
Plugga på annan ort
Om barnet flyttar hemifrån för att plugga finns det ofta ett system för studentbostäder som står och väntar. En del kommuner garanterar bostad till alla studenter, på andra håll kan köerna vara långa. Man kanske måste hitta ett andrahandsboende under en övergångstid. Det finns bra sajter för det. Mun-mot-mun-metoden är väldigt bra om man känner någon på orten. Det är inte dumt att försöka med en klassisk annons heller, i en lokaltidning eller med lappar på stan.
Andrahandsboende
I många situationer är ett andrahandsboende det enda alternativet. För tillfälliga vistelser, nr man varken har köplats eller känningar, när pengarna inte räcker till en egen lägenhet. Och det finns fördelar. Det kan var trevligt. Det kan var ett äventyr. Framförallt så löser det ett konkret behov. Men det är ändå bra att vara medveten om nackdelarna. Med ett andrahandsboende ”har” man ingenting. Man bygger ingenting för sin egen framtid. Både en egen bostadsrätt och ett eget förstahandskontrakt representerar ett kapital som man har med sig vart man går och vars värde står sig, eller växer till sig. (Det gäller även om man inte har tänkt sälja sitt förstahandskontrakt, vilket inte är tillåtet.) Resignera inte i ett andrahandsboende. Fortsätt jobba på det där förstahandskontraktet, eller den där bostadsrätten. Det är viktigt.
Att komma ihåg när du flyttar hemifrån
Skriv kontrakt - Oavsett vilken form av boende du fastnar för i slutänden ska du alltid se till att ha ett skriftligt kontrakt på din bostad. Det gäller även boende i andra hand eller om du är inneboende hos någon.
Skaffa en hemförsäkring - En hemförsäkring kostar lite men hjälper mycket. Själva upplägget med försäkringar är sådant att de gynnar den som har minst kapital, och sedan avtar nyttan ju rikare du blir. När du flyttar hemifrån är det oftast väldigt olämpligt att åka på en dyr reparation eller liknande.
Skaffa ett bra elabonnemang - Tro det eller ej, men du behöver också köpa el. Nuförtiden kan du själv välja vilken leverantör du vill anlita. De har lite olika villkor och priser, och de kan även ha olika profil, t ex miljövänlig el. Se bara till att du har ett abonnemang så att du inte kommer hem till en mörk och kall lägenhet.
Skaffa internet - Internet kostar också pengar. Det finns flera leverantörer och de har olika typer av abonnemang. Tänk på att du kan behöva internet i hemmet, men även när du inte är hemma. Olika kombinationer kan komma ifråga, som fast bredband med trådlös router, mobilt bredband eller ett mobilabonnemang med bra villkor för surf. Förutom kostnaden per månad, eller per år, bör du även titta på bindningstid och uppsägningstid. Till exempel kan en bindningstid på 24 månader bli väldigt besvärlig. För en ung person som nyss har flyttat hemifrån kan ju livssituationen förändras drastiskt på två års tid.
Sätt upp en budget - Du gör det inte för att göra någon annan glad utan för att ge dig själv en chans att fatta smarta beslut. Frågan du behöver ställa dig är egentligen enkel: Vill jag ha mycket eller lite pengar kvar när alla måsten är betalda?
Adressändra - Anmäl din nya adress till Skatteverket. Det kallas flyttanmälan och är gratis. När du har anmält din nya adress sprider Skatteverket din nya adress till andra myndigheter. Du kan även göra en adressändring hos posten så att de eftersänder din post till den nya adressen under en period.