Hoppa till huvudinnehåll
Brådskande bolåneärende?

Har du skickat in bolåneansökan och behöver hjälp snabbt så kan du ringa oss för att få ditt ärende prioriterat! Ring oss på 0770 - 221 222

Låneförsäkring

Låneskydd – försäkring kopplad till ditt lån

Till alla inlägg

Publicerad


En låntagare tänker sällan på vad som händer med lånen om hen skulle bli av med jobbet eller inte längre är arbetsför på grund av sjukdom. Även om det inte känns realistiskt att planera för att man ska bli arbetslös eller allvarligt sjuk, kan det vara bra att ha en försäkring som täcker upp om det skulle inträffa.

 Vad är låneskydd?

Låneskydd är ett samlingsnamn för låneförsäkringar som syftar till att hjälpa om du inte kan betala dina lån som avtalat. Låneskyddet kan komma till nytta vid dödsfall, arbetslöshet, arbetsoförmåga, olycksfall eller sjukdom. Om du har tecknat en låneförsäkring får du ersättning så att du kan betala lånekostnaderna, och risken att du ska få betalningsanmärkningar minskar därmed.

Olika typer av låneskydd

Det finns flera typer av låneförsäkringar, och bara för att du tecknar ett låneskydd är det inte säkert att det gäller i alla situationer. Vissa gäller bara vid dödsfall, medan andra ger ett mer heltäckande skydd. Innan du tecknar låneskydd bör du därför kolla upp vad som faktiskt ingår. Du kan endast teckna låneskydd för privatlån och bolån, ej snabblån.


Låneförsäkring
Sjuk eller arbetslös? Låneskydd gör det möjligt för dig att betala dina lånekostnader

Vanliga villkor för att få teckna låneskydd

För att få teckna ett låneskydd behöver du ha fyllt 18 år men inte 65, vara folkbokförd i Sverige och inskriven i den svenska försäkringskassan. Du behöver dessutom vara tillsvidareanställd och inte ha några allvarliga sjukdomar. Vissa banker som erbjuder låneskydd kräver även att du måste ha lånet som försäkringen kopplas till hos dem. I andra fall kan du teckna låneskydd hos ett externt försäkringsbolag. Det finns dessutom ofta krav på kvalifikationstid, det vill säga att du måste ha haft försäkringen under en viss period för att den ska vara giltig om något händer. Kvalifikationstiden varierar hos olika långivare och försäkringsbolag.

Uppsägning av låneskydd

Låneskydd är vanligtvis en försäkring som du kan säga upp när du vill, men villkoren kan skilja mellan banker. Innan du tecknar ett låneskydd behöver du därför noggrant gå igenom det finstilta så att du vet vad det är för avtal du ingår.

Vad händer om man lånar mer pengar?

Om du lånar mer pengar behöver du ansöka om ett nytt låneskydd så att försäkringen anpassas efter den nya situationen, vad gäller lånebelopp och återbetalningstid. I sådana fall hör du av dig till den aktuella försäkringsgivaren.

Kostnad för låneskydd

Priset för låneskydd varierar hos olika banker, men ett vanligt pris är runt 9 procent av dina månatliga lånekostnader. Det är alltså en relativt dyr försäkring som endast kopplas till själva lånet, du får ingen ersättning för andra kostnader.

Innan du tecknar låneskydd

Innan du skaffar ett låneskydd bör du gå igenom dina befintliga försäkringar och undersöka vad de täcker. Om de redan omfattar dina lån eller ger dig tillräckligt med ersättning kan det vara så att låneskyddet blir överflödigt. Tänk också på att jämföra villkor från flera långivare och försäkringsbolag, precis som när du ska ta ett bolån eller privatlån. På så sätt kan du vara säker på att försäkringen du betalar för faktiskt är rätt för dig.

 



Pontus är Lånekolls privatekonom. Pontus är grundare, VD i Lånekoll och har mångårig erfarenhet av privatekonomisk rådgivning till konsumenter inom bank- och finansbranschen.

Mer från bloggen