Det kan vara svårt att förstå vad som egentligen gäller, eller hur en ansökan ska fyllas i, när det kommer till studier i utlandet.
Vi ger allt från studierådgivning, tips, till information. Utöver att vi hjälper dig välja rätt college eller universitet, säger Steven Engström som är Business & Sales Manager på studiesajten Blueberry.nu, som är en av alla som hjälper till helt gratis vid utlandsstudier.
Möjligheterna är idag oändliga när vi står inför valet att utbilda oss vidare. Utöver utbildningar vid svenska universitet och skolor, finns det miljontals utbildningar och universitet över hela världen, dit man kan ansöka. Men hur går man tillväga, och hur ska man finansiera studierna? Ja, det kan minst sagt vara oroande att söka studier i utlandet. Men lugn, det finns hjälp att få. Det finns en hel del sajter som helt utan kostnad hjälper till att göra det enklare att ta steget och plugga i ett annat land.
En av dem som låtit sig intervjuas om den anlitningsservice som de erbjuder studenter som vill studera i utlandet är studiesajten, Blueberry.nu.
- Många kan tycka att ansökningsprocessen kan ta lite lång tid och vara lite oroande. Därför kan man helt gratis anlita oss till att hjälpa till med bland annat det, säger Steven Engström som är Business & Sales Manager på studiesajten Blueberry.nu
Att tänka på när du ska ta studielån för dina utlandsstudier
Generellt sett är de flesta universitet och högskolestudier godkända för studiemedelsansökan. Men för att bli berättigad att studera utomlands med studiemedel från CSN finns en del krav. Dels ska du vara permanent bosatt i Sverige, dels gäller det också att studierna ska vara på minst tre veckor inom EU och 13 veckor utanför. Vidare ska skolan och utbildningen vara godkänd för studielån i enlighet med CSN:s regler för godkända utbildningar.
Steven Engström berättar att principen om utbetalning av studielånet fungerar precis ungefär som i Sverige. Att summan betalas ut varje månad.
- Skillnaden är att man kan ansöka om att få extra CSN-lån för kursavgifter och så vidare. Om skolan kräver terminsvis betalning av kursavgiften, vilket många gör, kan CSN betala ut den delen av lånet strax innan kursstart. Vissa skolor går med på att dela upp betalningen månadsvis, vilket CSN anpassar sig efter. Lånet för kursavgifter betalas därför ut månadsvis istället, säger han.
Hur du hittar boende
Vad gäller boende kan det skilja sig avsevärt från Sverige, beroende på var du väljer att studera, och vid vilken skola. På många College och Universitet kan du som internationell student bo på skolans campusområde. Många svenska studenter väljer också att ordna eget boende vid sidan av skolan. Exempelvis kan det i länder som Australien, och USA vara mycket lättare att hitta boende, jämfört med vad det är i Sverige.
- Det är inte ovanligt att du som student åker ner till landet utan permanent bostad och ordnar boendet på plats. Det är ofta enklare för att du får tillgång till den lokala hyresmarknaden och kan se de olika alternativen med egna ögon, så du inte blir lurad. Bostadsstandarden är ofta inte lika hög i andra länder, som den är i Sverige, fortsätter Steven Engström.
Att plugga och arbeta
Det kan vara kostsamt att studera. Därför vill många studenter dryga ut kassan med ett extraarbete vid sidan av studierna. Dock bör man som student se upp, då en extra inkomst kan påverka studielånet. Reglerna varierar mellan olika länder och dess lagar/visumregler.
- Inom EU kan du arbeta fritt, medan det i länder som Australien, Nya Zeeland och Kanada, krävs ett specifikt tillstånd. I till exempel Australien, kan du arbeta heltid på lov, och i Kanada, halvtid, året runt, berättar han.
En annan viktig del som många undrar över, är hur det fungerar med mobilabonnemang, bankkonto, med mera.
- Ofta skaffar studenter ett lokalt mobilabonnemang, bankkonto också vidare, eftersom det blir billigare att använda ett lokalt sim-kort, och bankkort. I vissa länder såsom Australien, och USA kan det också vara nödvändigt för att få hyra privat bostad, säger Engström.
Vidare vill han att den som studerar utomlands bör känna till att ha sin mobiltelefon upplåst, så att den inte är låst till en specifik operatör i Sverige, annars kan det vara svårt att få telefonen att fungera vid nyteckning av ett telefonabonnemang i utlandet. Andra saker som är viktigt att tänka på är att olika länder har olika volt i eluttaget vilket gör att elektronisk utrustning såsom rakapparat, hårfön, med mera, inte fungerar lika bra i vissa länder. Det kan därför vara värt att skaffa en lokal apparat. Exempelvis har USA endast cirka halva volten av vad vi har i Sverige och det kan resultera i att en hårfön inte fungerar med full kraft.
“Öppenhet för gemenskap vid utlandsstudier”
Att studera utomlands innebär att man på daglig basis inte kan ha direktkontakt med de närmaste vännerna och familjen. Enligt Steven Engström hittar många vänner väldigt snabbt när skolan väl börjat. Dock kan det vara bra att veta att de flesta skolor har ordentliga inskolningsprogram där studenterna får en möjlighet att komma i kontakt med andra internationella och även lokala studenter.
- Är du osäker finns det många Facebookgrupper där du kan hitta vänner och andra att resa med såsom ”Svenskar i LA” och "Svenskar i Sydney”. Vi på Blueberry har även egna grupper där vi sammanför studenter som ska till samma ort, tipsar han.
Han poängterar även vikten av att gå med i en studentorganisation, eller någon av alla de klubbar som finns vid en del skolor.
- Det utökar möjligheten att träffa andra studenter som är i samma sits som du själv är i, säger han.
“Så mycket mer än bara studier”
Efter 15 års erfarenhet av utlandsstudier och av att ha lärt känna många nära samarbetspartners vid några av världens mest prestigefyllda universitet, Columbia University i New York och UCLA i Kalifornien, till mindre yrkesinriktade skolor som JMC Academy i Australien. Vill Blueberry ge dig möjlighet att utnyttja deras kunskap.
- Utlandsstudier får människor att växa och ger upplevelser som gör dig förvånad och överraskad. Upplevelser som gör att du får en nära vänskap med människor som bor mycket långt bort. Upplevelser som samtidigt ger dig ett vässat CV och ett försprång på arbetsmarknaden, säger han.
Steven Engström vill slutligen tillägga att majoriteten av både svenska och utländska studenter aldrig hade kunnat studera, varken här hemma eller i utlandet, utan studielånsfinansiering genom CSN. Dock vill han uppmana till försiktighet och inte ta mer lån än man behöver för sina studier.
- CSN-bidrag och lån är bland det mest fördelaktiga studiestöd som finns i världen, och därför tar majoriteten av svenska studenter studielån hos CSN när de studerar i Sverige, såväl som utomlands. På samma gång som det är en investering med utlandsstudier, är det även en kostnadsfråga. Men man får ut så mycket mer än bara utbildningen vid studier i utlandet, säger han.
För exakta regler se CSNs hemsida.
Steven Engström
Business & Sales Manager på studiesajten Blueberry.nu. som erbjuder kostnadsfri studierådgivning, tips och information och hjälper dig välja rätt college eller universitet ur sitt utbud. All hjälp i hela ansökningsprocessen är kostnadsfri.