Hoppa till huvudinnehåll
Brådskande bolåneärende?

Har du skickat in bolåneansökan och behöver hjälp snabbt så kan du ringa oss för att få ditt ärende prioriterat! Ring oss på 0770 - 221 222

Vad är Belåningsgrad?


Belåningsgrad är den procent av din fastighets värde som du lånar. Uttrycket är ofta kopplat till bolån. Om du till exempel vill köpa ett hus för en miljon kronor och måste låna 500 000 från banken kommer belåningsgraden vara 50 procent.

Vad är belåningsgrad

Belåningsgrad – Ett argument mot banken

Desto mer du lånar på ditt boende och belånar dig själv ju större risk löper du för banken eller kreditgivaren. Högre risk leder ofta till en högre ränta för att banken vill ta betalt för att de lånar ut pengar till dig som privatperson. En låg belåningsgrad kan användas som ett argument för att du är en låg risk kund för banken och därför kvalificerar dig för en lägre ränta.

Hög belåningsgrad

Desto högre belåningsgrad du har ju större risk blir det för banken. Banker lånar ut maximalt 85 % av bostadens värde. Bottenlån kan erbjudas hela vägen beroende på övriga säkerheter så som placeringar och sparkapital. Men oftast erbjuds topplån från 80 % upp till 85 % för att ta betalt för den ökade risken att låna ut pengar till en högre belåningsgrad. De sista 15 % av bostadens värde finansieras med eget kapital eller privatlån även kallat blancolån. Därmed blir det ofta högre ränta ju högre belåningsgrad du väljer.

Gränsen på 85 % belåningsgrad kommer från bolånetaket som infördes den 1 oktober 2010.

Tidigare gick det att låna upp till 90 % av bostadens värde. De förhållandevis nya reglerna är till för att skydda kreditgivare och motverka överbelåning. Denna lag infördes i bakvattnet av finanskrisen 2008 då den Svenska Regeringen ansåg att bankerna hade tagit för mycket risk. I och med att banker är ansedda som systemkritiska så är det mycket viktigt att den inte får betalningssvårigheter eller går i konkurs. 

Kan man byta bank trots att man har hög belåningsgrad?

Du kan välja att byta kreditgivare och då överlåts skulden till den nya kreditgivaren. Det finns inga hinder för att göra detta. Om du får bättre erbjudande från annan aktör på egen hand eller via jämförelsetjänst så är det fritt fram att byta.


Pontus är Lånekolls privatekonom. Pontus är grundare, VD i Lånekoll och har mångårig erfarenhet av privatekonomisk rådgivning till konsumenter inom bank- och finansbranschen.