Hoppa till huvudinnehåll
Brådskande bolåneärende?

Har du skickat in bolåneansökan och behöver hjälp snabbt så kan du ringa oss för att få ditt ärende prioriterat! Ring oss på 0770 - 221 222

Vad är Marginalskatt?


Marginalskatten är i sig, trots namnet, ingen skatt utan en form av mått. Marginalskatten visar skatten på den sista intjänade hundralappen, om summan av skatten uppgår till 45 kronor på de sista 100 kronorna av lönen säger man att marginalskatten är 45 %. Sverige har en av de högsta marginalskatterna i världen.

Så fungerar marginalskatt

Om du tjänar 30 000 kronor före skatt innebär det att du får ut 21 000 kronor netto, om du skattar 30 %. Vid det tillfället betalar inkomsttagaren 9 000 kronor i skatt. Om inkomsttagaren sedan får en löneökning med 100 kronor och istället tjänar 30 100 kronor brutto, men får en ny skatt på 9 050 blir marginalskatten 50%. Detta eftersom att lönen ökade med 100 kronor samtidigt som marginalskatten ökade med 50 kronor.

Vad innebär marginalskatten för samhället?

Måttet visar hur mycket skatt du betalar på en löneökning och kan därmed påverka dig att jobba extra hårt eller att jobba mindre hårt. Om du vet att en löneökning inte kommer att ge dig mer än 40 kronor per 100 kronor i löneökning är risken större att man inte strävar lika hårt efter löneökning. Marginalskatten anses påverka hur vi väljer och prioriterar karriär, utbildning, arbetsinsats med mera vilket i förlängningen innebär att en höjning av en redan hög marginalskatt inte behöver inte behöver generera mer skatteintäkter till staten. En hög marginalskatt kan låta avskräckande men det behöver i sin tur inte innebära att inkomsttagaren förlorar mycket pengar i det stora hela, det är ett begrepp som man kan vrida och vända på för att få det och framstå på olika sätt i det politiska klimatet.

Marginalskatten är bara relevant i länder där progressiv skatt tillämpas, alltså att du betalar mer skatt om du har högre inkomst. Hade alla betalt samma skattesats oavsett inkomst hade marginalskattens relevans försvunnit.

Marginalskatten i Sverige och Europa

Sverige har den högsta marginalskatterna i världen och det kan ibland uppgå till 60 %. Generellt sett ligger det skandinaviska länder högt upp på listan när det kommer till marginalskatt men även länder som Japan och Österrike ligger högt. Det har gjorts skattereformer i Sverige för att sänka marginalskatten och även om den är relativt högt idag så var den år 1979 uppe i hela 87 %. Måttet varierar såklart beroende på hur mycket du tjänar och därmed skattar, ju mer du tjänar desto högre skatt betalar du. Den genomsnittliga marginalskatten i Europa är 39 % och de lägsta finner man i länder som Litauen, Ryssland och Bulgarien, varav den i det sistnämnda landet ligger på endast 10 % år 2017.

Beloppsgränser för marginalskatt

Det finns beloppsgränser som reglerar detta och tjänar du en kommunalskatt som max uppgår till cirka 452 000 per år brutto betalar du mellan 29 och 35% i marginalskatt. Tjänar du mer än så på ett år men mindre än 651 000 hamnar marginalskatten mellan 49 och 55 %, och har du en årslön över det beloppet slutar på siffror mellan 54 och 60 %.


Pontus är Lånekolls privatekonom. Pontus är grundare, VD i Lånekoll och har mångårig erfarenhet av privatekonomisk rådgivning till konsumenter inom bank- och finansbranschen.